Mastolan ja Radiomäen historia

Lahden Radiomäen mastot. Kuva: Lahden museot, kuvakokoelmat, Eetu-Pekka Heiskanen

Lahden Radioaseman historiaa

Lahti on merkittävä radiokaupunki vanhan yleisradioaseman ansiosta. Suomen Yleisradion perustamisen jälkeen vuonna 1926 Helsingin yleisradioaseman teho ei riittänyt, vaan tarvittiin voimakkaampi radioasema. Maan ensimmäinen suurasema rakennettiin Lahteen kaupungin keskeisen sijainnin vuoksi. Kaupungin yleiseksi tunnusmerkiksi muodostuneet 150 metriä korkeat teräsristikkomastot pystytettiin syksyllä 1927. Lahden yleisradioasema vihittiin käyttöön 22.4.1928.

Radiolaitteet yleistyivät nopeasti 1930-luvulla ja kuuluvuusalueen laajentaminen tuli ajankohtaiseksi. Vuonna 1935 valmistui Lahteen uusi suurasema (nyk. Radio- ja tv-museo Mastola), johon tuli tehokas 150 kW:n Marconi-lähetin. Vuonna 1953 yleisradiotoiminnassa otettiin käyttöön ula- eli FM-aallot ja -lähettimet. Samana vuonna uusittiin Lahden AM eli pitkäaaltoaseman lähetin. Vuonna 1958 Suomen Televisio aloitti toimintansa. Lahden nykyistä ula- ja televisiolähetystoimintaa hoitaa vuonna 1967 valmistunut Tiirismaan asema.

Lahden AM-asema hiljeni toukokuussa 1993, jolloin Yleisradion pitkäaaltolähetykset lopetettiin. Vuonna 1997 Radio- ja tv-museon toiminta siirtyi itäisen radiomaston juurella sijaitsevan AM-asemarakennuksen korjattuihin tiloihin. Toukokuussa 1998 avautui yleisölle uudistettu Radio- ja tv-museo. Vuosina 2014-2017 Radio- ja tv-museo Mastolassa toteutettiin mittava peruskorjaus ja näyttelyuudistus. Radio- ja tv-museosäätiö perustettiin 1993 hallinnoimaan Radiomäen aluetta ja rakennuksia.

Radiomastovaloja asentavat sähkömiehet.

Haluatko tietää lisää Radiomäen historiasta?

Vuosina 2010-2011 museossa oli esillä Radiomäen monet kasvot -näyttely, joka kertoi paikan vaiherikkaasta historiasta.

Kumppanit

Radio- ja tv-museo Mastola toimii yhteistyössä monien toimijoiden kanssa.

Radio- ja tv-museosäätiö perustettiin vuonna 1993 hallinnoimaan Radiomäen aluetta ja rakennuksia, kun Lahden Ylen AM-asema (nyk. Radio- ja tv-museo Mastola) suljettiin. Samalla Yleisradio Oy lahjoitti radio- ja tv-toimintaan liittyvän laite- ja esinekokoelmansa säätiölle. Säätiö aloitti nopeasti yhteistyön Lahden kaupungin kanssa Radio- ja tv-museon aloittamiseksi. Toukokuussa 1998 aloitti nykyisellä paikallaan toimintansa Radio- ja tv-museo. Säätiö tukee Radio- ja tv-museo Mastolan toimintaa, muun muassa auttamalla tapahtumien toteuttamisessa. 

Lahden Radioamatöörikerho ry ja Lahden radioharrastajat ovat merkittäviä paikallisia yhteistyökumppaneita. Lahden radioamatöörit kertovat toiminnastaan joka sunnuntai Mastolassa ja Radioamatööriasema OH3R on tehty yhteistyössä heidän kanssaan.

Lisäksi Radio- ja tv-museo Mastolalla on oma Mastolan asiakasraati.

Vanhaa radiolaitteistoa mittareineen, säätimineen, ja liitäntöineen.

Mastola on osa Trafiikki-museoita

Trafiikki-verkosto kokoaa yhteen Suomen liikenteeseen ja viestintään erikoistuneita museoita.