Hiljaisuuden keinut

syyskuu 2006 ‐ joulukuu 2007
Arkistoitu

Meillä kaikilla on korvat, mutta kovin usein ne jäävät silmien varjoon kaiken visuaalisuuden keskellä. Kun ympäristö on valoisa ja värikäs, ei kuuloaistilla ole sitä sijaa kuin kynttilöiden ja öljylamppujen aikaan. Mutta kuuloa ei kannata unohtaa.

Kun olit lapsi, muistatko, miltä metsä kuulosti kuumana kesäpäivänä? Tai miten kaupunki humisi talvi-illan hämärässä? Miten järven aallot henkäilivät, koiran haukku pelotti ja äidin hyräily sai hyvän olon mieleen…

Tarinat ja äänimaailmat synnyttävät meissä kaikissa sisäisiä kuvia, joita voi katsella melkein kuin elokuvaa. Hiljaisuuden keinuissa kuunneltiin radiodokumentteja. Millainen on Muistipillerikone? Entä Maan korva? Tunnetko jo Pitkäkorvaisen pojan? Miten ajatukset oikeasti syntyvät? Mikä ihmeen eläin tämä on? Miltä kuulosti jääkauden tulo Suomeen?

Hiljaisuuden keinuissa silmät saivat levätä. Installaatio muodostui neljästä riippumatosta, joissa keinuen saa sukeltaa äänten maailmaan kuuntelemaan pienoisdokumentteja. Dokumenteissa kuului lasten ääniä, luontoa, kaupunkia, monenlaisia maailmoja. Matkalle keinuun sai mukaan persoonallisen pehmoeläimen. Vaikka keinut oli suunnattu erityisesti lapsille ja nuorille, kaikenikäiset saivat nauttia pienistä tarinoista.

Hiljaisuuden keinuihin kuului myös perheiden äänityöpajoja. Perheen äänialbumi -pajassa perheet saivat kertoa ja tallentaa äänimaisemineen vaikka isän lapsuusmuiston tai koko perheen mukavimman matkamuiston, joka työpajan päätteeksi poltettiin CD-levylle.

Hiljaisuuden keinut oli ensimmäistä kertaa esillä Hämeenlinnan Hippaloissa kesällä 2005. Tämä esillä oleva kokonaisuus oli toteutettu yhteistyössä YLE Radion kulttuuriohjelmien Dokumenttiryhmän ja Radio- ja tv-museon kanssa. Taiteen keskustoimikunta tuki installaation ja työpajojen toteutusta.

Näyttelyyn liittyen YLE Radio 1:ssa oli Todellisia tarinoita -radiodokumentteja aikuisille lauantaisin klo 14.05-14.55 ja sunnuntaisin 22.05-22.55. Lisäksi lastenkuunnelmia lähetettiin YLE Radio 1:ssa lauantaisin klo 10.03-10.20.