Ransu - Reissussa 30 vuotta

marraskuu 2008 ‐ helmikuu 2009
Arkistoitu

Vuonna 2008 Ransu Karvakuono oli seikkaillut televisiossa jo 30 vuoden ajan. Juhlan kunniaksi Karvakuonokolmikko Ransu, Eno-Elmeri ja Riku saapuivat Radio- ja tv-museoon Lahden Radiomäelle.

Ransun läheinen avustaja Pertti Nättilä kokosi näyttelyn esineistön. Näyttelyssä oli esillä monia Karvakuono-nukkeja kulkuneuvoineen ja oheistarvikkeineen eri seikkailujen varrelta sekä monen monta värikästä ja ikimuistoista tarinaa niin televisiostudiosta kuin kuvausmatkoilta ympäri Suomea.

Ransu Karvakuono syntyi Sysmän Onkiniemen kylässä Musta ja Valkea Ratsu -nimisessä nukketeatteritalossa. Eevaliisa Holma-Kinnunen nimesi luomansa hahmon Fransiscus Assisialaisen mukaan, koska hän vaistosi koiran vielä pääsevän maailmalla vaativiin tehtäviin.

Vuonna 1977 televisiossa alkoi pyöriä lastenohjelma Pikku Kakkonen. Hyvin pian huomattiin, että ohjelmaan tarvittaisiin juontajien avuksi sopeutuvainen ja oppivainen videonoutaja. Eevaliisa lähetti Fransiscuksen matkaan. Fransiscus-koira siirtyi näin televisioon lokakuussa 1978.

Videonoutajan nimi Fransiscus herätti kuitenkin Pikku Kakkosen toimituksessa keskustelua ja pohdittiin kuinka hyvin nimi jäisi lasten mieliin. Lopulta päädyttiin ottamaan käyttöön Holma-Kinnusen keksimä lempinimi Ransu. Vähän myöhemmin Ransun seuraan liittyivät tämän kaksi kaveria Riku ja Eno-Elmeri. Pikku Kakkosen toimituksen väki alkoi kutsua kolmikkoa Karvakuonoiksi. Näin alkoivat Karvakuonojen seikkailut televisiossa yhdessä sekä erikseen ja loppu onkin lastenohjelmien historiaa. Karvakuonot tekivät Pikku Kakkoseen omaa ohjelmaa niin studiolla kuin ulkona seikkaillen milloin milläkin menopelillä. TV:ssä Ransulle antoi äänensä Pertti Nättilä, Eno-Elmerille Pekka Salo ja Rikulle Kalevi Honkanen. Karvakuonoja ohjasi Olli Löytönen.