Snellman ja liikenne

toukokuu 2006 ‐ joulukuu 2006
Arkistoitu

Vuonna 2006 tuli kuluneeksi 200 vuotta J. V. Snellmanin (1806-1881) syntymästä. Trafiikki-museot kokosivat näyttelyn Snellmanin suhteesta liikenteeseen ja viestintään. Näyttely oli tehty yhteistyössä liikenne- ja viestintäministeriön sekä Kanavamuseon kanssa. Se oli esillä kaikissa Trafiikki-museoissa ja Kanavamuseossa.

Snellman oli ahkera kirjoittaja ja sanomalehtimies. Hän ehti 75-vuotisen elämänsä aikana toimia monissa erilaisissa tehtävissä ja vaikuttaa Suomen ja suomalaisten asioihin. Snellmanilla oli vahvat mielipiteet ja hän toi ne voimakkaasti julki.

Hänen ansiotaan ovat monet 1800-luvun uudistukset. Snellmanille vaikuttaminen, asioiden kehittäminen ja kansan valistaminen oli ominaista. Hän halusi puuttua epäkohtiin. Hänen päämääränsä olivat kansallisia.

Liikenteestä ja viestinnästä hän oli erityisen kiinnostunut. Hän uudisti lehdistöä, puhui rautateiden ja postilaitoksen puolesta, matkusti laivoilla ja postivaunuilla ja kävi jopa ihailemassa ilmapallon lentoa.

Näyttelyssä kerrottiin Snellmanin ajatuksista eri liikenteen ja viestinnän aloista mm. hänen omien kirjoitustensa avulla.

Radio- ja tv-museoon oli saatu mukaan esineistöä Lahden Historiallisen museon ja Koulumuseon kokoelmista.