Trafiikkia postimerkeissä

marraskuu 2008 ‐ helmikuu 2009
Arkistoitu

Radio- ja tv-museo kuuluu suomalaisten liikenne- ja viestintämuseoiden ketjuun, yhdistykseen nimeltä Trafiikki ry. Yhdistyksen yhteistyönä tuotettu Postimuseon valmistama kiertonäyttely Trafiikkia postimerkeissä aukesi yleisölle Lahdessa marraskuussa 2008.

Näyttely kertoi liikenne- ja viestintäalaa kuvaavista suomalaisista postimerkeistä. Näyttelyssä esiteltiin noin sata postimerkkiä sekä valikoima taitelijoiden piirtämiä merkkien alkuperäisiä originaaleja. Lisäksi näyttelyssä oli esillä esineistöä eri liikenteen ja viestinnän aloilta näyttelyn teemaan liittyen.

Trafiikkimuseoiden toimiala on näkyvästi esillä suomalaisen postimerkin historiassa. Kaikkiaan liikenne- ja viestintäaiheisia merkkejä on julkaistu noin 250. Vanhin merkki on vuonna 1929 ilmestynyt höyrylaiva Borea kuvaava merkki, joka kuuluu samalla Suomen ensimmäisiin kuvallisiin postimerkkeihin. Liikenneaiheisia postimerkkejä on julkaistu pääasiassa erilaisten juhlavuosien johdosta.

Suomi on niittänyt mainetta maailmalla menestyneiden ralli- ja formulakuskiensa ansiosta. Juha Kankkunen ja Timo Mäkinen ovat saaneet omat merkkinsä, kuten myös Mika Häkkinen.

Säännöllinen yleisradiotoiminta alkoi Suomessa vuonna 1926. 50 vuotta myöhemmin ilmestynyt postimerkki kuvasi radion ja television kaikkialle maailmaa ulottuvaa toimintaa. Merkin runsas värimaailma kuvasti väritelevision kasvavaa osuutta. Itse tv-vastaanotin pääsi merkkiin vasta vuonna 2006 ilmestyneessä perhe-elämää kuvaavassa merkissä. Ensimmäisen polven matkapuhelimet (NMT) otettiin käyttöön 1980-luvun alussa ja matkapuhelin esiintyi postimerkissä ensimmäisen kerran jo vuonna 1988.