Ainutlaatuinen jääkiekko-aiheinen lahjoitus Mastolaan

Radio- ja tv-museo Mastola sai huhtikuussa 2023 lahjoituksena MTV3:lta jääkiekkoasiantuntija Juhani Tammisen kaksi asukokonaisuutta, jotka hänellä oli käytössä jääkiekon MM-kisojen kommentaattorina toimiessaan.
Juhani Tamminen, Helena Peippo ja Jemina Hanhijärvi asujen lahjoitustilaisuudessa Mastolassa

Varastojen kätköistä

Radio- ja tv-museo kävi valitsemassa esineistöä kokoelmiinsa ennen MTV3:n muuttoa uusiin tiloihin. ”Kun muut esineet oli jo valittu, sanottiin, että ai niin, on meillä vielä tällaisia. ’Tällaiset’ osoittautuivat Juhani Tammisen asuiksi jääkiekon Prahan MM-kisoista vuodelta 2015” kertoo kokoelmista vastaava museoamanuenssi Helena Peippo.

Mastolan kokoelmiin valikoitui kaksi asukokonaisuutta. Lahjoitus on ainutlaatuinen, sillä Radio- ja tv-museon kokoelmissa on vain vähän tekstiilejä sekä urheilun radiointiin tai televisiointiin liittyvää esineistöä. Asut suunniteltiin ja valmistettiin varta vasten Juhani Tammiselle (Tami, Don Tami, Aurinkokuningas) ja niitä käytettiin vain kerran MM-kisojen aikana.

Erikoiset ja huomiota herättäneet asut

Värikkäät ja huomiota herättävät asut suunnitteli stylisti Jemina Hanhijärvi. Hanhijärven mukaan tyyli pysyi takki ja paita -linjalla. Hän myös pyrki siihen, että kaulassa oli aina huivi tai koru eikä esimerkiksi solmukkeita tai mirrejä asusteina nähty.

Hanhijärvi kertoi, että Tamminen on ainoa hänen kymmenen vuoden aikana pukemansa ihminen, joka ei sanonut mihinkään vastaan. Tamminen saattoi vitsailla vaatteista, muttei koskaan kieltäytynyt pukemasta mitään niistä päälleen. Tämä oli Hanhijärven mukaan myös hänen koko uransa ainoa työ, jossa hän sai päättää vaatteet täysin itsenäisesti. Asut herättivät paljon huomiota ja keskustelua ja saivat ristiriitaisenkin vastaanoton.

Esille ja kokoelmiin

Tammisen käytössä olleet asut ovat nyt Radio- ja tv-museon kokoelmissa. Ne ovat jääkiekon MM-kisojen 2023 kunniaksi esillä Mastolassa ja nähtävissä kesän loppuun asti. Asut ovat turvallisesti vitriinissä eikä niitä nostettu hallin kattoon, kuten jäädytetyille pelipaidoille jääkiekossa on tapana tehdä.