Mastolassa uusi näyttely

Suloiset sankarit-näyttelyn avajaiset. Lahden museot, kuvakokoelmat. Kuvaaja Tiina Rekola.

Radio- ja tv-museo Mastolassa avautui lokakuun alussa uusi näyttely, Suloiset sankarit ꟷ eläimet suomalaisissa elokuvissa ja tv-sarjoissa. Marraskuussa näyttelyyn liittyen on tarjolla kaksi yleisöluentoa.

Uusi rajoja rikkova näyttely kertoo, millaista on tehdä elokuvaa tai tv-sarjaa, kun näyttelijäkaartiin kuuluu eläin. Aiheesta kertovat niin ohjaajat, käsikirjoittajat kuin näyttelijätkin. Työ ei olekaan aivan yksinkertaista, kun eläin saa eteensä käsikirjoitetun roolin. Näyttelyssä elokuvatekijät kertovat työssä sattuneista hauskoista kommelluksista, nelijalkaisen ystävien tuottamasta päänvaivasta sekä myös vakavammista tapauksista.

Museossa pääsee ihastelemaan eläinnäyttelijöitä tähtiprofiilien kautta ja näkemään, miten eläintä valmistellaan näyttelijäksi. Museokävijä saa pohdittavaksi myös elokuvateollisuuden moninaisia seurauksia eläimille. Aina alalla ei ole otettu huomioon eläinten hyvinvointia. Tämän vuoksi näyttelyssä otetaan kantaa eläinten asemaan ja oikeuksiin.

Marraskuussa eläinten hyvinvointikysymyksiä pohditaan kahdella yleisöluennolla. Keskiviikkona 10.11. klo 17 Minna Hölttä kertoo eläinten käytöstä viihdeteollisuudessa. Seuraavana keskiviikkona 17.11. klo 17 Pinja Mustajoki johdattaa kuulijat eläinten moninaisten roolien maailmaan elokuvissa. Yleisöluennoista löydät lisätietoa Mastolan nettisivujen tapahtumissa sekä museon Facebook- ja Instagram-kanavilta.